Bezetting
Een voorziening heeft 25 vergunde plaatsen, waarvan 22 subsidieerbare.
Vanaf januari 2016 moet men voor IKT 80% bezetting halen.
Is dit op de 22 subsidieerbare of op de 25?
De bezetting wordt berekend op basis van 220 openingsdagen en het aantal gesubsidieerde kinderopvangplaatsen waarvoor de organisator de subsidie voor inkomenstarief krijgt
(in dit geval dus de 22 plaatsen).
Alle kinderopvangprestaties van de locaties van dezelfde subsidiegroep waar men volgens inkomenstarief werkt, komen in aanmerking. Dit laatste laat toe dat wie meerdere locaties heeft, de bezettingsgraad spreidt
(op de ene plaats 70% en op de andere 90% is dus ook okee).
Als voorzieningen vooraf weten dat ze tijdelijk in overbezetting zullen gaan
(bijv. een kindje dat toch nog niet naar school gaat en het volgende kindje komt al), wat moet er dan gebeuren?
Structurele overbezetting kan niet. Occassionele overbezetting is niet aan te raden en kan niet volgens de huidige regelgeving. In principe kan een voorziening niet meer kinderen opvangen dan vastgelegd in de vergunning. Gebeurt dit toch dan moet dit vooraf worden gemeld aan klantenbeheer. Hier moet wel worden voldaan aan de voorwaarden van kind-begeleider ratio (1 op 9 vanaf meer dan 8 plaatsen, 1 op 8 bij gezinsopvang) en aan de voorwaarden voor infrastructuur (onder ander 5m² per kind en maximum 18 kinderen per leefgroep).
Wanneer de overbezetting onverwacht en incidenteel is, ondernam Kind en Gezin tot eind 2016 geen actie. Incidenteel en onverwachts betekent dat de overbezetting niet steeds op dezelfde dag mag voorkomen, evenmin op dezelfde momenten, herhaaldelijk. Het is nog niet duidelijk hoe dit vanaf 2017 zal verlopen.
Kom je regelmatig in die situatie en kan je voldoen aan bovenstaande voorwaarden van ratio en m², dan kan je bijkomend vergunde plaatsen aanvragen, zonder deze structureel in te vullen. Je hebt bijvoorbeeld 24 vergunde plaatsen maar vangt maar 21 kinderen per dag op. Zo heb je ruimte voor 3 extra kinderen in noodsituaties. Indien je subsidies ontvangt voor IKT, kan je voor deze extra plaatsen niet zomaar subsidie ontvangen. Je bent wel verplicht voor alle ouders het inkomenstarief aan te rekenen.
Een andere optie is een goed uitgebouwd netwerk: deelname aan het Lokaal Overleg Kinderopvang van je gemeente, netwerken, goede relaties met opvanginitiatieven in de buurt. Dit zal het makkelijker maken om elkaar te helpen bij dreigende overbezetting.
Tot welke leeftijd worden eigen kinderen meegeteld in de bezetting?
Het antwoord is verschillend voor gezins- en groepsopvang.
Voor gezinsopvang lees je in het decreet het volgende:
ART 2 °14
Tegelijk aanwezige kinderen: alle baby’s, peuters en kinderen die naar de basisschool gaan, en wat de kinderen die deel uitmaken van het gezin van de kinderbegeleider gezinsopvang betreft tot het einde van de kleuterschool, die gelijktijdig in de kinderopvanglocatie aanwezig zijn;
Voor groepsopvang: Wat de bezetting betreft, geldt deze regel: eigen kinderen in eigen huis tot en met kleuterschool, eigen kinderen niet in eigen huis tot einde lagere school, tellen mee voor de bezetting. Voor eigen kinderen moet binnen de opvang met IKT, geen inkomenstarief worden gevraagd (en er kunnen dus ook geen subsidies voor worden gegeven). Schoolgaande kinderen (geen eigen kinderen) kunnen sinds 2017 ook in IKT.