Nieuwsarchief

 

 

WELKE OPLEIDING MOET IK VOLGEN TEGEN 2020 OF 2024

Werk je in de kinderopvang of wil je starten, en weet je niet of je nog een kwalificatie moet halen?
Dan vind je hier meer uitleg speciaal voor jouw situatie.
Vaak kan je ook beroep doen op een financiële tegemoetkoming.
Ook deze info vind je hier.

Vragen? Contacteer ons

 

NIEUW ! Kennisclips memoq

't Opzet, CEGO KU Leuven en VBJK hebben in opdracht van Kind en gezin een aantal kennisclips ontwikkeld rond de zes dimensies van MeMoQ.

 

Het zijn handige clips waarin visueel wordt getoond wat de dimensie inhoudt. Boordevol inspiratie om mee aan de slag te gaan!

 

De kennisclips ontdek je hier. Zo ken je meteen ook de nieuwe webpagina rond het zelfevaluatie instrument MeMoQ!

 

Boenk!

Onder deze krachtige titel organiseren VoorZet, ’t OpZet, UNIZO en Kind en Gezin een ontmoetingsdag op zaterdag 17 november 2018

BOENK! staat voor ‘Beurs voor ontmoeten, ervaren en netwerken in de kinderopvang’. Kom inspiratie opdoen, proef van enkele interessante workshops, ontmoet klantenbeheerders en de ondersteuners of wissel gewoon gezellig met je collega’s ideeën uit.

Elke starter, kandidaat starter of ervaren rot in de kinderopvang is welkom tussen 10 uur en 17 uur in Odisee Hogeschool Sint-Niklaas.

Toegang is gratis.

Het programma van deze editie vind je hier.

 

Beroepskwalificaties kinderbegeleider

Wat je moet kennen en kunnen om het beroep van kinderbegeleider uit te oefenen, is sinds maart 2017 vastgelegd in een erkende beroepskwalificatie. Vroeger werden die competenties ook nog opgesomd in een bijlage van de regelgeving kinderopvang. Vanaf nu verwijst de regelgeving kinderopvang naar de erkende beroepskwalificaties waarin de nodige competenties al vervat zijn

 

De beroepskwalificaties voor kinderbegeleiders van baby's en peuters vind je hier.

De beroepskwalificaties voor kinderbegeleiders van schoolgaande kinderen vind je hier.

 

Meer informatie over vorming en opleiding vind je hier.

 

Bevraging ondersteuningsbehoeften 2017

Kinderopvanglocaties kunnen voor al hun vragen over kinderopvang terecht bij verschillende ondersteuningsdiensten, die hen al dan niet gratis ondersteunen.

Met een bevraging in 2017 gingen VoorZet, ’t OpZet en UNIZO, samen met Kind en Gezin, na wie er gebruik maakt van deze (gratis) ondersteuning en hoe ze het aanbod kunnen verbeteren. Klik hier voor de resultaten

 

Studiedag Innovatief sociaal ondernemen in de kinderopvang

Heb je onze studiedag gemist of wil je de informatie nog eens doornemen? De film die tijdens werd vertoond, kan je hier herbekijken. Het bijhorende inspiratiekrantje en de presentaties uit de verschillende workshops zijn te downloaden via onze website.

 

BEREIKBAARHEID VOORZET

In bepaalde periodes (bv vakantie) is VoorZet minder bereikbaar.
Krijg je niemand te pakken, check dan ook even onze sluitingsdagen. Zo vermijd je frustratie en weet je ook wanneer we wel bereikbaar zijn. Wanneer je een boodschap inspreekt (vergeet niet je gegevens te vermelden!) of een mail stuurt, kunnen wij je vaak beter en sneller verder helpen.

 

Studiedag Innovatief sociaal ondernemen in de kinderopvang

‘Ondernemen’ is geen vies woord in de kinderopvang! Aan de hand van een reeks goede voorbeelden gaan we op zaterdag 24 maart 2018 op zoek naar vernieuwende recepten om succesvol én sociaal te ondernemen in de kinderopvang. Iedere starter, kandidaat starter, reeds werkzame organisator en beleidsmaker in de kinderopvang is welkom in de Kind en Gezin Academie te Brussel.

 

CONTROLE VERGUNNINGSVOORWAARDEN

Vanaf september start Kind & Gezin met steekproeven om een aantal vergunningsvoorwaarden voor kinderopvang na te gaan. Meerdere van deze voorwaarden kunnen gestaafd worden aan de hand van documenten zoals attesten en verzekeringen. Om administratieve overlast voor de organisatoren te vermijden, vraagt Kind & Gezin ze niet meer systematisch op maar doet ze steekproeven.

Vanaf september zal Kind & Gezin dus aan een aantal organisatoren vragen om informatie of bewijsstukken te bezorgen.

Naast deze steekproeven, kunnen de klantenbeheerders van Kind & Gezin ook gerichte bevragingen doen of in individuele dossiers specifieke documenten opvragen.

 

Proef van de opleiding Begeleider in de Kinderopvang

Wil je proeven van de opleiding Begeleider in de Kinderopvang?
Dat kan via de proefmodule van een CVO in je regio. Je kan die module 's avonds of in het weekend volgen of gedeeltelijk via afstandsonderwijs.

De smaak te pakken? Dan kan je de rest van de modules volgen om je volledige kwalificatie te behalen. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je daarvoor de VDAB-opleidingscheques gebruiken.

Meer weten over:

 

Het attest kinderbegeleider baby's en peuters

Sinds kort kan je kiezen voor een (kortere) opleiding kinderbegeleider baby’s en peuters. Dit is een deel van de opleiding begeleider in de kinderopvang (18 modules). Opgelet, je behaalt hiermee enkel een attest en geen certificaat/diploma. Dit kan van invloed zijn op je loon, pensioen, verder studeren, … . Daarnaast ben je hiermee niet gekwalificeerd om schoolgaande kinderen op te vangen. Maar het kan een manier zijn om sneller aan de slag te kunnen of eventueel later de opleiding tot begeleider in de kinderopvang af te maken.
Meer info

 

 

BOENK! Dé beurs voor kinderopvang op 18 november 2017

Onder deze krachtige titel organiseren VoorZet, ’t OpZet, UNIZO en Kind en Gezin een ontmoetingsdag op zaterdag 18 november 2017.

BOENK! staat voor ‘Beurs voor ontmoeten, ervaren en netwerken in de kinderopvang’. Kom inspiratie opdoen, proef van enkele interessante workshops, ontmoet klantenbeheerders en de ondersteuners of wissel gewoon gezellig met je collega’s ideeën uit.

Elke starter, kandidaat starter of ervaren rot in de kinderopvang is welkom tussen 10 uur en 17 uur in congrescentrum De Spil in Roeselare.

Toegang is gratis.

Het programma vind je hier.

 

Starten met kinderopvang

Je staat niet alleen, er bestaat heel wat ondersteuning!

We sommen ze hier voor u op.

 

RISICOANALYSE NIEUWE TIPS EN HULPMIDDELEN

Een risicoanalyse opmaken, waarom is dat verplicht?
Hoe begin je eraan en hoe gebruik je dat in je opvang?

Kind & Gezin heeft een mooie campagnefilm opgemaakt en biedt handige nieuwe actielijsten. ’t OpZet biedt ook heel wat tips en ondersteunende vragen en kan je feedback geven op je risicoanalyse (info@topzet.be).

 

Nieuwe zelfevaluatie-instrument MeMoQ?

Benieuwd naar het nieuwe zelfevaluatie-instrument MeMoQ?

We leggen het uit in minder dan vijf minuten via deze clip.

 

STARTEN MET KINDEROPVANG? Hoe begin je eraan?

De starterstrajecten van Kind en Gezin zijn zeker een aanrader voor iedereen die wenst te starten met een kinderopvanglocatie voor baby’s en peuters.
Goed voorbereid starten biedt meer garantie op een succesvolle opvang.

Inschrijven kan je hier.

De Starterswijzer is de gids voor wie zelf organisator van kinderopvang voor baby's en peuters wil worden. Starters worden door thema’s en stappen geleid zodat het proces van opstarten beheersbaar en overzichtelijk blijft. En op maat.
Je maakt de keuze tussen groepsopvang of gezinsopvang en krijgt de informatie, checklists, praktische tools en tips die daarop betrekking hebben.
Elke starter volgt zijn eigen tempo en kan in zijn persoonlijke werkruimte een succesvolle start voorbereiden. De Starterswijzer bewaart het overzicht en houdt de voortgang bij. Wie de toepassing volgt, ontwikkelt zo alle materiaal om een vergunningsaanvraag in te dienen. Meer weten?

Heb je de starterswijzer al gebruikt?
Vul dan onderaan de startpagina de enquête in: www.starterswijzer.be

Zo kunnen wij je in de toekomst nog beter helpen.

 

PRIVACY WETGEVING

Wie info over personen verwerkt, moet zich aan de Privacywet houden en dit aangeven. Deze wet zal in mei 2018 vernieuwd worden.
Doe alvast de privacy scan van UNIZO.

Hoe je aangifte doet, lees je hier.

 

NIEUWE SUBSIDIERONDE

Vanaf 15 juni 2017 kan je een aanvraag doen om subsidies te bekomen van
Kind & Gezin.  4574 bestaande plaatsen groepsopvang die nog geen subsidies van Kind en Gezin krijgen, komen in aanmerking. De toekenning gebeurt op basis van de startdatum van deze plaatsen. De plaatsen die het langst bestaan, komen eerst aan bod.  Er kunnen 648 extra plaatsen met inkomenstarief (trap 2) komen. Een deel van deze subsidies inkomenstarief is voorzien voor nieuwe plaatsen en een deel is voor de omschakeling van bestaande plaatsen naar inkomenstarief.
LET OP, enkel aanvragen voor plaatsen in de gemeenten die op basis van programmatie criteria in aanmerking komen, komen in aanmerking.

Ga dus eerst na of je gemeente erbij is.

Lees er hier meer over.

Heb je vragen?

Neem contact op met Kind & Gezin, VoorZet of UNIZO.

 

AVONDSESSIES VOEDSELVEILIGHEID

’t OpZet organiseert in samenwerking met het FAVV de verplichte vormingen rond voedselveiligheid. Op vraag van de sector voor het eerst ’s avonds en ook
(informatief – niet verplicht) voor gezinsopvang. Meer info en inschrijven

 

Omgaan met verontrusting in de kinderopvang

Op 22 juni (van 13u30 tot 16u30 te Berchem) geeft SOM een vorming over de preventie van kindermishandeling aan de hand van het ontwikkelde stappenplan, in samenwerking met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel.

Bedoeld voor leidinggevenden en medewerkers in de kinderopvang. Meer info en inschrijven: stappenplan@som.be.

 

Opleidingen voedselveiligheid

De voorlichtingscel van het FAVV organiseert dit voorjaar opnieuw een reeks opleidingen over voedselveiligheid bij de groepsopvang van baby’s en peuters. Deelname is gratis.

Info en inschrijven

 

Leidraad kwaliteitsmanagementsysteem

Hier vinden jullie de leidraad van het kwaliteitsmanagementsysteem.

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit en het managementsysteem en is gebaseerd op de digitale leermodules van Kind & Gezin.

 

OVERZICHT VOORWAARDEN DECREET MET DEADLINES

Ons overzicht van de nieuwe voorwaarden en de overgangsmaatregelen die van kracht zijn sinds 1 april 2014 is aangepast. Geen belangrijke wijzigingen maar enkele verduidelijkingen. Je vindt het overzicht hier.

 

OPROEP VOOR DEELNAME AAN HET PROEFPROJECT 'INKOMENSTARIEF-MIX'

Een combinatie van plaatsen met inkomenstarief en plaatsen met vrije prijs op 1 kinderopvanglocatie is op dit moment niet toegelaten. Via een proefproject 'inkomenstarief-mix' (ikt-mix) wil de Vlaamse Regering de effecten van zo'n mix nagaan.  Hoe ervaren ouders dit?
Wat betekent deze mix voor het ondernemen en de leefbaarheid van de opvang?
En wat is het effect op de andere kinderopvang in de buurt?

Wil je met één van jouw locaties deelnemen?

Dien dan ten laatste op 29 januari 2017 je kandidatuur in bij Kind en Gezin.
Je vind de beslissingscriteria, de voorwaarden en het aanvraagformulier op
de website van Kind en Gezin. Deze oproep is onder voorbehoud van de goedkeuring van het besluit van de Vlaamse regering.

 

HANDIGE CHECKLIST VOOR GROEPSOPVANG

Voor de groepsopvang hebben we een checklist opgemaakt waarmee je de deadlines van allerlei attesten en dergelijke in de gaten kan houden.
Je vindt de nieuwe checklist hier.

Voor gezinsopvang is niet alles van toepassing maar ook daar is de checklist zeker bruikbaar.

 

WORKSHOP SOCIALE FUNCTIE

Heb je een opvang met subsidie voor inkomenstarief? Dan ben je welkom op de workshops van Kind & Gezin over de voorrangsregels.
Rechtzetting: de workshops sociale functie staan, omwille van de werkbaarheid en om praktische redenen, niet open voor iedere voorziening.
Enkel wie hiervoor van Kind en Gezin een persoonlijke uitnodiging kreeg, kan op de geplande reeks workshops intekenen.

Anderen die nu geen uitnodiging kregen maar toch de nood voelen aan een dergelijke workshop kunnen dit aan VoorZet, ’t OpZet of Unizo melden. We bekijken dan, samen met Kind en Gezin, welke mogelijkheden er later dit jaar zijn om hieraan eventueel tegemoet te komen.

Intussen kan je al heel wat ondersteunend materiaal rond omgaan met diversiteit en toegankelijkheid terug vinden in de ‘sociale bibliotheek’ op de website van Kind en Gezin.

 

'T OPZET LANCEERT EIGEN OPLEIDINGSDATABANK

Ben je op zoek naar een opleiding bij jou in je buurt?

Zoek je naar mogelijkheden om noodzakelijke attesten of kwalificaties te behalen?

Check onze opleidingsdatabank.

 

OPROEP NIEUWE SUBSIDIES VEELGESTELDE VRAGEN

De Vlaamse regering heeft op 16/07/2015 een nieuwe oproep voor subsidies in de kinderopvang gelanceerd. Het gaat zowel om omschakeling van bestaande plaatsen als uitbreiding met nieuwe plaatsen. Aanvragen zijn mogelijk tot 30 september 2015.

Alle info vind je hier.
Enkele veelgestelde vragen en hun antwoord vind je hier.

Heb je vragen?
Contacteer VoorZet of UNIZO.

 

NIEUWS OVER VIPA: SUBSIDIES VOOR INFRASTRUCTUUR

Het VIPA subsidieert een vast bedrag per m² dat overeenkomt met ongeveer 60% van de geraamde bouwkost. In 2015 was er echter een stop op de budgetten voor kinderopvang. Mogelijks zullen er in 2016 nieuwe aanvragen kunnen gebeuren, maar de onderhandelingen lopen nog. Het regelgevend kader is echter nog niet goedgekeurd. Nieuw zal zijn dat ook autofinanciering mogelijk wordt en dat nu ook zelfstandigen in aanmerking komen (onder voorbehoud van goedkeuring).
We houden jullie op de hoogte!!

Hierbij alvast een preview van de voorwaarden:

  • Minimum 19 vergunde opvangplaatsen, minimaal trap 2 (IKT)
  • Rechtspersoon als vzw of onderneming met sociaal oogmerk
  • Voldoen aan de vergunningsnormen
  • Project voldoet aan VIPA voorwaarden (in opmaak)
  • Project voldoet aan VIPA criteria duurzaam bouwen
  • Voldoende lang recht hebben op gebouw / grond (via zakelijk recht).

 

 

VERSOEPELING REGELS INFRASTRUCTUUR EN MEDEWERKERS

De transitie van het nieuwe decreet is nog steeds bezig en een aantal knelpunten treden op de voorgrond. Kind en Gezin heeft samen met vertegenwoordigers van de sector, gebruikers en partners in het voortgangsoverleg enkele voorstellen tot bijsturing gedaan. Deze vind je hier.

Ons aangepast overzicht nieuwe voorwaarden met deadlines vind je hier.

 

 

MEMOQ : Start van het wetenschappelijk onderzoek

 

MeMoQ staat voor Meten en Monitoren van de Pedagogische Kwaliteit in de kinderopvang van baby’s en peuters. Na de lancering van een pedagogische raamwerk (november 2014) en het testen van het meetinstrument start de onderzoeksgroep (UGent en KU Leuven) vanaf juli  met de derde fase : het wetenschappelijk onderzoek.

 

De onderzoekers zullen minstens 200 observaties in de gezinsopvang en 200 observaties in de groepsopvang uitvoeren om een realistisch beeld te krijgen van de pedagogische kwaliteit in de voorschoolse kinderopvang. Deelname aan het onderzoek is bepaald door het toeval. De verzamelde gegevens worden anoniem verwerkt.

 

Krijgt u een van de volgende dagen een brief van Minister Vandeurzen in de bus?

Dan bent u gekozen om deel te nemen aan dit onderzoek. Een onderzoeker contacteert u dan verder voor de praktische afspraken. We hopen van harte op uw medewerking.

 

Meer informatie:

Neem een kijkje op de website van Kind en Gezin of surf naar www.memoq.ugent.be

 

INFOSESSIES ZORGINSPECTIE IN SAMENWERKING MET 'T OPZET

Op deze infosessie licht Zorginspectie toe hoe zij hun bezoeken aan de kinderopvang opzetten en waarom ze dat zo doen. Kind en Gezin vertelt hoe het advies van Zorginspectie een plaats krijgt binnen je dossier. 't OpZet verduidelijkt op welke wijze je op een systematische manier aan kwaliteit kan werken.
Info en inschrijven.

 

 

NIEUWE UITWISSELINGSAVOND OVER HET DECREET - LEUVEN - 22 juni 2015

t OpZet, VoorZet en UNIZO organiseren een uitwisselingsavond rond het nieuwe decreet kinderopvang.

Bijna een jaar is het decreet Kinderopvang in werking getreden. Tijd om nog even op te frissen waarover het gaat, welke voorwaarden gewijzigd zijn en welk tijdspad uitgetekend is om hieraan te voldoen. Op deze avond proberen we antwoorden te formuleren op veel gestelde vragen en onduidelijkheden omtrent het nieuwe decreet. Info en inschrijven.

 

 

STARTERSTRAJECTEN EN STARTERSCAFÉS (voor wie wil starten met kinderopvang)

De starterstrajecten van Kind en Gezin zijn zeker een aanrader voor iedereen die wenst te starten met een kinderopvanglocatie voor baby’s en peuters. Goed voorbereid starten biedt meer garantie op een succesvolle opvanglocatie. Inschrijven kan je hier.

Aansluitend op dit starterstraject van Kind en Gezin richten VoorZet, ’t Opzet en UNIZO, partners binnen de ondersteuningsstructuur voor ondernemers in de kinderopvang, een starterscafé in. Die avond geeft je de kans om informeel in contact te komen met je collega-starters en met gevestigde ondernemers. Opgelet, de starterscafés gaan door op een andere locatie dan de starterstrajecten van Kind en Gezin. Meer info vind je hier.

 

 

ONLINE VRAGENLIJST VORMING- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN

VoorZet, ’t OpZet en UNIZO willen jou als ondernemer in de kinderopvang  graag ondersteunen. Heb je nood aan een bepaalde cursus, een opleiding,…?
We horen het graag van je! We zullen de noden die het meest worden aangegeven opnemen in ons programma of we geven ze door aan onze partners of vormingsorganisaties.

 

 

OVERGANGSPERIODES DIE IN 2015 AFLOPEN

Op 1 april 2014 is het decreet Kinderopvang in werking getreden. Aan sommige voorwaarden moest de opvang onmiddellijk voldoen, voor andere voorwaarden zijn er overgangsperiodes.
Op 1 januari 2015 en 1 april 2015 lopen enkele overgangsperiodes af.
We zetten ze hier nog eens op een rijtje.

 

 

OPROEP MELDING LANGE WACHTTIJD BRANDWEERATTEST

Start je een nieuw initiatief, dan moet je bij je vergunningsaanvraag een positief brandweerattest toevoegen. De brandweer heeft hiervoor wettelijk een termijn van maximum 3 maanden. Deze termijn van 3 maanden kan voor jou echt lang zijn, want zonder dit attest kan je niet opstarten.
Heb je dit meegemaakt of heb je weet van een gemeente waar dit lang duurt, dan kan je dit melden bij VoorZet.

info@voorzet.be of tel 02 757 96 90.

 

 

NIEUWE E-MAILADRESSEN EN CONTACTGEGEVENS VOOR ZORGINSPECTIE

Vanaf 1 januari 2015 breidde het bevoegdheidspakket van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) sterk uit. Het Vlaamse regeerakkoord van 22 juli 2014 besliste over 12 fusies van entiteiten binnen de Vlaamse overheid.
Eén daarvan is de fusie van Zorginspectie met het Departement WVG.

Wie voorheen contact had met Zorginspectie, gebruikte e-mailadressen die eindigen op @zorginspectie.be.
Dat verandert: voortaan eindigen deze e-mailadressen op @wvg.vlaanderen.be.
Het eerste deel van het e-mailadres (naam.voornaam) blijft onveranderd.
En geen probleem: de adressen blijven werken en worden doorgestuurd naar het nieuwe adres.

De generieke adressen blijven eindigen op @zorginspectie.be.
Het gaat dan onder meer om reactie@zorginspectie.be of klachten@zorginspectie.be.
De telefoonnummers blijven dan weer ongewijzigd.

 

Via deze link kunt u de contactgegevens van het Departement WVG steeds consulteren: https://wvg.vlaanderen.be/departementwvg/adres/index.htm.

 

 

VOORZET IS OP ZOEK NAAR METERS EN PETERS

Ben je al een hele tijd aan de slag in de kinderopvang, sta je stevig in je schoenen en wil je graag je kennis en ervaring delen, dan brengen wij jou in contact met starters.

Meer informatie

Inschrijven kan hier.